Wat willen we bereiken
De gemeente heeft de plicht om te zorgen voor inwoners. Vooral voor wie het even, of langere tijd, niet mogelijk is om het zonder hulp te doen. Zorg en ondersteuning zijn brede begrippen. De zorg die gemeente wettelijk verplicht is te geven, zijn de Jeugdwet, Wmo en Participatiewet. We hechten eraan, dat alle mensen zo goed mogelijk kunnen meedoen. Bij alles wordt eigen regie van de inwoners in ogenschouw genomen. Elke persoon heeft individuele behoeftes. Dus we gaan door met het aanbieden van maatwerk. We gaan voor ons sociaal beleid uit van preventie. Dit doen we vanuit de visie op positieve gezondheid.
Het is geen nieuws dat onze kosten in het sociaal domein steeds hoger worden. Daarom wijzen we mensen, die de voorziening uit eigen middelen kunnen betalen, er op om dit zelf te betalen. Dit zorgt dat de zorg beschikbaar en betaalbaar blijft voor de mensen met lage inkomens.
Wat willen we daar voor doen
- We betrekken sportverenigingen bij signalering en begeleiding van jongeren, in het kader van alcohol en drugs (IJslandse model).
- Wmo-voorzieningen komen ten goede aan mensen met lagere inkomens. We willen mensen met voldoende middelen minder toegang tot Wmo-voorzieningen bieden. We willen dit inkomensafhankelijk maken, vanwege de betaalbaarheid.
- Gesloten jeugdzorg wordt zo snel mogelijk afgebouwd.
- We steunen de Voedselbank en de Speelbank.
- We onderzoeken de mogelijkheden om te komen tot een ‘open voorziening dagbesteding’. Dit in aanvulling op, of in de plaats van, geïndiceerde dagbesteding.
Doelstelling en resultaten
Doelstelling : Voor inwoners die (tijdelijk) niet zelf kunnen voorzien in hun zorg is een vangnet van maatwerkvoorzieningen beschikbaar.Resultaten:
In 2023 loopt het contract met de huidige aanbieder af. Hiervoor zijn we gestart met het verwervingstraject JeugdzorgPlus na ’23. Hiervoor ontwikkelen we in samenspraak met 18 gemeenten, zorgaanbieders, onderwijs, GI’s (Gecertificeerde Instellingen) en ervaringsdeskundigen een nieuwe visie, waarmee we de transformatie verder voortgang geven. Een nieuw contract is in 2022 afgesloten.
|
---|
Vastgesteld beleid
- Integraal Beleidsplan Sociaal Domein "Maatwerk voor onze inwoners" 2021-2025
- Integrale Verordening Sociaal Domein 2021
- " Thuis in de buurt" plan van aanpak beschermd wonen en maatschappelijke opvang 2016 - 2020
Indicator
- Aantal gerealiseerde plekken ‘open voorziening dagbesteding’
- Het percentage jongeren tot 18 jaar met jeugdhulp stijgt niet ten opzichte van 2021 (11,7%) (waarstaatjegemeente.nl)