Programma's

Programma 4 Duurzaamheid

Inleiding

Samen met inwoners en ondernemers werken we aan een duurzame gemeente. Willen we de klimaatverandering keren, dan moeten we de CO2-uitstoot verminderen en fossiele bronnen mijden. We willen onze leefomgeving toekomstbestendig maken. We blijven ons inzetten om klimaat-adaptief te zijn, om clusterbuien en lange droogte op te kunnen vangen. Om solidair te zijn met de bewoners van nu en om de volgende generaties te beschermen, zullen we als een rentmeester onze mooie omgeving moeten blijven koesteren.

Energiearmoede wordt een steeds groter probleem, terwijl we ook van het aardgas af willen. Een speerpunt is: het energieverbruik en –uitgaven van deze groep inwoners drastisch verminderen, door duurzaamheidsoplossingen in te zetten.  Er ligt daarbij een taak voor zowel woningcorporaties als particuliere woningeigenaren. De middelen van het Rijk zijn hiervoor ook nodig. 
 
Het huidig energiegebruik willen we, samen met inwoners en ondernemers, terugdringen. Het isoleren van woningen en gebouwen moet sneller, slimmer en socialer. De ambitie is om voor 2030 de CO2-uitstoot te minimaliseren of, nog beter, geen CO2- uitstoot meer te hebben. 
 
Door op grote schaal woningen te isoleren, helpen we bewoners de energierekening omlaag te brengen. Nieuwe woonwijken willen we energie-neutraal bouwen en direct toekomstbestendig inrichten. Dit op het gebied van energiegebruik, klimaatadaptatie, biodiversiteit, duurzame mobiliteit en circulair bouwen. Zodat de woonomgeving ook uitnodigt om gezond te leven. Daarbij houden we wel balans met betaalbaarheid; steeds wordt voor extra investeringen afgewogen of we dit in redelijkheid van de nieuwe bewoners mogen vragen. De gemeente overlegt structureel met dorpsraden, om samen met de inwoners oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken vorm te geven. We willen minimaal 50% lokale financiële participatie, als voorwaarde bij energieprojecten binnen de uitwerking van de Regionale Energie Strategie. We zoeken hierbij samenwerking met energie coöperaties. Duurzame energie-initiatieven steunen we op plekken waar draagvlak is. Het streven is dat woningen en bedrijven in Schagen zelfvoorzienend worden in hun energie. Net zoals ook woningen en bedrijven zelfvoorzienend zijn qua klimaatadaptatie en waterbeheer. Het elektriciteitsnet is nog lang niet goed toegerust op de grote verbouwing van de energietransitie. De ontstane netcongestie moet niet alleen door meer kabels en transformatoren onderstations worden opgelost. We zetten ook in op slimme netten en opslag van energie. Ook zoeken we koppelkansen om lokale aanbod van duurzame energie aan te laten sluiten op de energievraag van bewoners en bedrijven. Steun van Provincie en ruimte van het Rijk zijn hiervoor hard nodig.

Lasten, baten en saldo

7.569.824

4,9 %

7.960.269

5,2 %

Deze pagina is gebouwd op 11/10/2022 11:16:21 met de export van 11/10/2022 10:58:46