Wat willen we bereiken
Binnen het domein Openbare ruimte weten we dat we een achterstand hebben. Daardoor zijn we nu onder het niveau dat we met zijn allen aanvaardbaar vinden. We willen versneld naar een aanvaardbaar onderhoudsniveau in de buitenruimte.
Daarnaast willen we een goede kwaliteit van de openbare ruimte, zonder grote gebreken en een verzorgde uitstraling. Een omgeving waar aandacht is voor natuur en milieu. We willen de bestaande natuur in de gemeente Schagen koesteren, nieuwe natuur stimuleren en inwoners de natuur laten beleven.
We willen zo min mogelijk afval produceren en zoveel mogelijk hergebruiken. Het doel is de kosten en de afvalstoffenheffing zo laag mogelijk te houden .
Wat willen we daar voor doen
- We gaan versneld groeien naar een adequaat budget voor Basis op orde. Zodat in 2026 het budget op het gewenste niveau ligt. De consequenties hiervan zijn we aan het berekenen. We informeren u hierover nader bij de kadernota 2024.
- De herinrichting van de Schagerweg voeren we uit.
- Het project hoofdas Tuitjenhorn is gefaseerd, waarvan de eerste 2 fasen al eerder in uitvoering zijn genomen. We vervolgen met de Dorpsstraat, inclusief pleintje.
- We willen de aangekondigde herinrichtingen -en alleen die- de komende jaren oppakken. Dit betreft de projecten Warmenhuizen, Spreeuwendijk Petten, Zuiderweg, Dijken, Dergmeerweg en Zeeweg-wandelpad. In 2023 willen we de grootte van deze herinrichtingen voldoende duidelijk hebben en de financiële consequenties inzichtelijk krijgen. Met de kadernota 2024 brengen we de omvang van de herinrichtingsprojecten in beeld, met een realistisch en bijpassend budget. Het budgettaire beslag van deze herinrichtingen hangt af van veel facetten, zoals de omvang van de exacte herinrichting, prijsstijgingen en het succes van subsidieaanvragen.
- We betrekken vroegtijdig het Gehandicaptenplatform Schagen en de Fietsersbond Schagen bij plannen voor herinrichtingen.
- We gaan groot onderhoud plegen aan: de Sint Maartensweg ten oosten van de Grote sloot, de Buiskoolstraat, de Lijsterbesweg 8-24 in Sint Maarten en de Alingterp en omgeving.
- We voeren dagelijks onderhoud uit aan onze kapitaalgoederen, zodat zij in een goede staat blijven. Dat doen we met gepland regulier onderhoud, of ongepland zogeheten service onderhoud.
- We gaan Fixi-meldingen monitoren, totdat ze ook door derden zijn afgehandeld.
- We voeren groot onderhoud uit om de verwachte en geplande levensduur van een kapitaalgoed te halen. Het betreft het uitvoeren van grotere en meer ingrijpende maatregelen met een planmatig karakter en een lage frequentie.
- We vervangen kapitaalgoederen die aan het eind van de geplande levensduur zijn en daarbij kwalitatief ook niet meer voldoen.
- We werken vanuit ons integrale Duurzaamheidsprogramma 2020-2050 aan de doelen en speerpunten voor de programmalijn Groen & Biodiversiteit. Maatregelen die we met beperkte middelen en inspanning kunnen doorvoeren, pakken we direct op.
- We zetten extra in op het vergroten van draagvlak voor afvalscheiding en recycling. Gescheiden afvalinzameling is een manier om de circulaire gedachte te bevorderen. Met informatiecampagnes stimuleren we onze inwoners hierin.
- We werken mee aan slimme recyclingtechnieken, zoals bijvoorbeeld voor luiers.
- We passen de afvalstoffenheffing aan om de afgesproken kostendekkendheid te krijgen.
Doelstelling en resultaten
Doelstelling: Resultaten:
|
---|
Vastgesteld beleid
- Gladheidsbestrijding (2013)
- Bomenbeleidsplan Bomen in Schagen (2018)
- Bomenverordening Schagen (2018)
- Afvalstoffenverordening (2019)
- Afval- en recycleplan (2021)
- Programma doelen "bollen en bijen" en "Schagen groeit door"
- Duurzaamheidsprogramma 2020-2050 "Samen bouwen aan een duurzaam Schagen"
- Uitvoeringsagenda Duurzaamheid
Indicator
- Waar staat je gemeente.
- Van Afval Naar Grondstof doelstellingen: 100kg restafval per persoon/jaar en 75% afvalscheiding.